Melyiket válasszuk?

Bármelyiket, ami érdekli a gyereket.

Ennél azért nagyobb segítséget szeretnék nyújtani, és bár van benne igazság, érdemes átnézni, hogy milyen hallgatnivalóval kínáljuk meg a legkisebbeket. A választás lehetőségét teljesen a gyermekre bízni azért sem érdemes, mert a túl nagy kínálat nyomasztólag hat, és a vége elégedetlenség lesz.

Másrészt nem biztos, hogy életkorának, figyelmének megfelelően választana – ezt pedig jó szemmel tartani, mert egy 4-5 éves óvodás a hallgatott szöveg megértésénél még tényleg csak rövid, egyszerű történetek befogadására képes.

A jól tagolt vagy több rövidebb történetből álló könyveket érdemes első könyveknek választani, így beosztható a mesehallgatás, és biztos a megértés. A kisebbeknek például Lackfi Jánostól a Domboninneni mesék pár perces történeteit ajánlom, felnőtteknek is élvezhető humorral fűszerezetten.

Együtt hozzuk meg a döntést!

A mesék hosszúsága mellett természetesen a tartalom is meghatározó. Amikor sikerült 3-4 korban megfelelő könyvet előválasztanunk a gyermek számára, akkor érdemes közösen folytatni, és együtt meghozni a döntést. Lehetőség nyílik, hogy felolvassuk a könyvek rövid ismertetőjét, megmutassuk a borítót és ezek alapján már könnyebb lesz a választás, és szerethetőbb a történet.

Kisiskolás korú gyerekek már hosszabb, akár 15-20 perces epizódok hallás utáni megértésére is képesek. Finy Petra Darvak táncának történetei már befogadhatók egy első osztályosnak, ahogy Pom-Pom vagy Frakk történetei is.

Jó tudni, hogy a hallás utáni szövegértés is egy tanulási folyamat, és érdemes már egészen kicsi korban kezdeni a mesehallgatást, mert később az írott szöveg megértésénél a gyermek a hallás utáni szövegértés bejáratott idegi csatornáit fogja használni. A meséket rendszeresen hallgató gyerekeknek gyorsabb és pontosabb lesz a szövegértésük, ami minden tanulási folyamatban kamatozni fog.

Végül és nem utolsó sorban érdemes figyelembe venni, hogy a gyerekek még az anyanyelv elsajátításának időszakában vannak, ezért az eredetileg magyar nyelven író szerzők munkáit ajánlom, akik a magyar nyelv és kultúrára jellemző szófordulatait használják és ültetik el a kis fülekben.
A Gyermeknap jó alkalom egy könyv ajándékozásához, ezért a Voiz május 30-tól június 7-e éjfélig ingyenesen elérhetővé teszi  gyermekirodalmi kínálatát.

Szórakoztató mesehallgatást kívánunk!

Jakus-Nagy Mária és a VOIZ csapata

 

Egy gombnyomással megoszthatod: